ciasto brownie

Ciasto czekoladowe Brownie to podobno potrawa amerykańska. Może nie jest zbyt atrakcyjne ale dla zwolenników czekolady rarytas 🙂 I nie spodziewajcie się, że urośnie. Do pieczenia nie stosuje się proszku do pieczenia.

Składniki:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)

– kostka (200 g) margaryny do pieczenia lub masła

– 6 jajek

– 2 szklanki cukru

– 100 g mąki

 

Wykonanie:

Rozpuszczamy margarynę i połamaną czekoladę na łaźni wodnej lub wykorzystując rondelek z grubym dnem. Powoli by uniknąć przypalenia aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Odstawiamy ją do wystygnięcia.

W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym mieszamy z mąką. Wystudzoną czekoladę wmiksowujemy do masy żółtek, cukru i mąki a następnie dodajemy pianę z białek.

Blachę (wielkości 40 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni C.

Print Friendly, PDF & Email