Składniki potrzebne na ciasto:

– 300 g mąki pszennej

– 200 ml letniej wody

– 3 łyżki oliwy

– pół łyżki soli

– szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na farsz:

– 300 g wołowiny mielonej

– jedna cebula pokrojona w drobną kostkę

– 200 g drobno poszatkowanych kurek

– dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

– 30 g tartego sera (cheddar lub parmezan)

– klarowane masło

– natka pietruszki

– żółtko

–  3-4 łyżki bułki tartej

– pół łyżeczki gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

 

Sposób przygotowania pierogów:

Do wyrobienia ciasta na pierogi potrzebować będziemy: mąkę, sól i gałkę muszkatołową, które wsypujemy do głębokiej miski. Następnie w wydrążone w mące wgłębienie wlewamy 200 ml wody i 3 łyżki oliwy. Całość ugniatamy, aż do chwili, kiedy ciasto uformuje się w elastyczną masę. Do osiągnięcia pożądanej konsystencji dodać można w razie potrzeby więcej wody lub mąki. Kiedy ciasto osiągnie właściwą formę dzielimy je na części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie foremką, wycinarką do ciastek, lub po prostu szklanką wycinamy w cieście kółka.

W międzyczasie przygotować należy nadzienie. W tym celu na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach do cebuli dodajemy 1-2 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku i kurki. Kiedy grzyby puszczą wodę dodajemy mieloną wołowinę i smażymy około 5 minut. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z gazu, aby lekko przestudzić. Następnie do farszu dodajemy około 30 g tartego sera, szczyptę gałki muszkatołowej, żółtko, bułkę tartą, oraz natkę pietruszki i w razie konieczności całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na każde wycięte kółko ciasta, które potem składamy na pół i zaciskamy brzegi palcami. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, aż do wypłynięcia i podajemy od razu po ugotowaniu. Do przygotowanych w ten sposób pierogów dodać możemy odrobinę startego sera lub maślany sos z szałwią.

pierogi z wołowiną i kurkami

Print Friendly, PDF & Email