Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dag margaryny

3 jajka

1 kg jabłek

1 budyń o smaku waniliowym

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki dodać margarynę, żółtka jajek, ½ szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrobić ciasto. Na blachę (wym. ok 40x25cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia) rozłożyć ¾ ciasta. Resztę ciasta wstawić do zamrażalnika (na kruszonkę).

Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeżeli są bardzo kwaśne to dosłodzić, jeśli bardzo soczyste to część soku odlać. Posypać szczyptą cynamonu i dobrze wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto.

Białka jajek ubić na sztywno, dodać resztę (1/2 szklanki) cukru i budyń. Całość dokładnie wymieszać. Na warstwę jabłek rozłożyć ubitą pianę. Resztę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce na kruszonkę na ubitą pianę. Całość piec ok. 45 min.

Można posypać cukrem pudrem.

szarlotka

Print Friendly, PDF & Email