Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
3 jajka
1 kg jabłek
1 budyń o smaku waniliowym
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać margarynę, żółtka jajek, ½ szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrobić ciasto. Na blachę (wym. ok 40x25cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia) rozłożyć ¾ ciasta. Resztę ciasta wstawić do zamrażalnika (na kruszonkę).
Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeżeli są bardzo kwaśne to dosłodzić, jeśli bardzo soczyste to część soku odlać. Posypać szczyptą cynamonu i dobrze wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać resztę (1/2 szklanki) cukru i budyń. Całość dokładnie wymieszać. Na warstwę jabłek rozłożyć ubitą pianę. Resztę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce na kruszonkę na ubitą pianę. Całość piec ok. 45 min.
Można posypać cukrem pudrem.