Składniki na kotlety mielone:

– 1/2 kg mięsa

– 1 bułka namoczona w mleku

– 3 ząbki czosnku

– 1 jajko

– majeranek

– mielony kminek

– słodka sproszkowana papryka

– 3 łyżki kaszy manny

– bułka tarta

– olej

– sól ziołowa i pieprz ziołowy

Składniki na sos pieczarkowy:

– 50 dag pieczarek

– 15 dag cebuli

– 2 łyżki oleju

– 3 łyżki mąki pszennej

– oregano

– sól morska

– pieprz

 

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Do miski wkładamy pół kilograma mielonego mięsa i bułkę namoczoną w mleku, którą uprzednio dokładnie wyciskamy. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa z bułką. Następnie wrzucamy do środka surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i kaszę mannę. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obtaczamy wszystkie kotlety w tartej bułce i smażymy równomiernie z obu stron, aż się zrumienią.

Sposób przygotowania sosu pieczarkowego:

Zaczynamy od cebuli, którą obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie obieramy ze skórki pieczarki, płuczemy je, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Dosypujemy soli i pieprzu do smaku, dokładnie mieszamy i dusimy w wodzie, którą wypuszczą pieczarki, a później jeszcze całość podsmażamy. Na koniec dolewamy 2 szklanki wody i czekamy, aż całość się zagotuje. W międzyczasie w 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę pszenną i kiedy sos się zagotuje, dolewamy do pieczarek. Teraz musimy energicznie mieszać i pozwolić się całości dobrze zagotować. Po chwili możemy zdjąć sos z pieczarkami z ognia i dodajemy odrobinę oregano. Kotlety mielone wrzucamy do gorącego sosu pieczarkowego na około 10 minut przed podaniem, a całość podać możemy z puree ziemniaczanym i sałatką warzywną.

mielone w sosie pieczarkowym

Print Friendly, PDF & Email