Mielone w sosie pieczarkowym
Składniki na kotlety mielone:
– 1/2 kg mięsa
– 1 bułka namoczona w mleku
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– majeranek
– mielony kminek
– słodka sproszkowana papryka
– 3 łyżki kaszy manny
– bułka tarta
– olej
– sól ziołowa i pieprz ziołowy
Składniki na sos pieczarkowy:
– 50 dag pieczarek
– 15 dag cebuli
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki pszennej
– oregano
– sól morska
– pieprz
Sposób przygotowania kotletów mielonych:
Do miski wkładamy pół kilograma mielonego mięsa i bułkę namoczoną w mleku, którą uprzednio dokładnie wyciskamy. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa z bułką. Następnie wrzucamy do środka surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i kaszę mannę. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obtaczamy wszystkie kotlety w tartej bułce i smażymy równomiernie z obu stron, aż się zrumienią.
Sposób przygotowania sosu pieczarkowego:
Zaczynamy od cebuli, którą obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie obieramy ze skórki pieczarki, płuczemy je, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Dosypujemy soli i pieprzu do smaku, dokładnie mieszamy i dusimy w wodzie, którą wypuszczą pieczarki, a później jeszcze całość podsmażamy. Na koniec dolewamy 2 szklanki wody i czekamy, aż całość się zagotuje. W międzyczasie w 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę pszenną i kiedy sos się zagotuje, dolewamy do pieczarek. Teraz musimy energicznie mieszać i pozwolić się całości dobrze zagotować. Po chwili możemy zdjąć sos z pieczarkami z ognia i dodajemy odrobinę oregano. Kotlety mielone wrzucamy do gorącego sosu pieczarkowego na około 10 minut przed podaniem, a całość podać możemy z puree ziemniaczanym i sałatką warzywną.