Składniki:

1/4 szklanki mąki

1 1/4 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1,35 kg piersi z kurczaka, pokroić w kawałki

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 średnia żółta cebula, posiekana w grubą kostkę

1 marchewka, pokrojona w kostkę

1 łodyga selera, pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

3 gałązki świeżego tymianku

1 liść laurowy

75 dkg całych pomidorów w puszce

1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie  :

W misce wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Umyj mięso z kurczaka, osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój. Obtocz kurczaka w mieszaninie mąki, zrzucając jej nadmiar. Rozgrzej olej w dużym rondlu i smaż kawałki kurczaka aż zbrązowieją, 4 do 5 minut z każdej strony. Usmażone przełóż na talerz i odstaw.

Do rondla wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną marchew, seler, czosnek, tymianek i liść laurowy. Duś, mieszając od czasu do czasu, przez ok.10 minut.

Pomidory z puszki pokrój i zmieszaj je z pozostałymi warzywami wraz z winem i pozostałą ilością soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia.

Dodaj usmażone kawałki kurczaka, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu obracając kawałki. Po tym czasie zdejmij z ognia rondel z kurczakiem i warzywami, wyrzuć liść laurowy i wymieszaj z natką pietruszki.

Podawaj z makaronem lub jeśli wolisz z ryżem.

 

chicken-cacciatore-rs-1536187-x

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email