Składniki:
1/4 szklanki mąki
1 1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1,35 kg piersi z kurczaka, pokroić w kawałki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia żółta cebula, posiekana w grubą kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
75 dkg całych pomidorów w puszce
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie :
W misce wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Umyj mięso z kurczaka, osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój. Obtocz kurczaka w mieszaninie mąki, zrzucając jej nadmiar. Rozgrzej olej w dużym rondlu i smaż kawałki kurczaka aż zbrązowieją, 4 do 5 minut z każdej strony. Usmażone przełóż na talerz i odstaw.
Do rondla wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną marchew, seler, czosnek, tymianek i liść laurowy. Duś, mieszając od czasu do czasu, przez ok.10 minut.
Pomidory z puszki pokrój i zmieszaj je z pozostałymi warzywami wraz z winem i pozostałą ilością soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia.
Dodaj usmażone kawałki kurczaka, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu obracając kawałki. Po tym czasie zdejmij z ognia rondel z kurczakiem i warzywami, wyrzuć liść laurowy i wymieszaj z natką pietruszki.
Podawaj z makaronem lub jeśli wolisz z ryżem.