Faszerowane pieczarki
Składniki:
24 średnich pieczarek
2 łyżki masła
1 średnia cebula, drobno posiekana
15 dkg mielonego mięsa z indyka
sól i pieprz
1/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
6 dkg sera koziego
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i oddzielić ogonki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulę, posiekane drobno ogonki i mięso z indyka. Posolić i smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli a mięso nie będzie różowe, około 5 minut. Przenieść mieszaninę po wystudzeniu do miski i wymieszać z tartą bułką i natką pietruszki. Na koniec dodać kozi ser i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Kapelusze obsypać solą i pieprzem, wypełnić farszem a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C.