Składniki:

ok 35 dkg  różyczek brokułów

1 łyżka oleju rzepakowego

1 szklanka posiekanej cebuli

20-25 dkg pokrojonych grzybów

2 płaskie łyżki mąki

1 1/2 szklanki chudego mleka

40 dkg piersi z kurczaka pokrojonej w grubą kostkę

1/2 szklanki  jogurtu greckiego

1/4 szklanki majonezu rzepakowego

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki soli

6 dkg ostrego sera cheddar, rozdrobnionego(około 1/2 szklanki)

3 dkg parmezanu, startego (około 1/4 szklanki)

Przygotowanie:

Brokuły wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i ugotuj.
Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę i grilluj na patelni. Rozgrzej
dużą patelnię na średnim ogniu. Rozprowadź olej, a następnie wysyp
z miseczki pokrojoną wcześniej cebulę i grzyby, smaż 12 minut lub do momentu, kiedy woda z grzybów odparuje i zaczną się lekko rumienić, mieszaj od czasu do czasu. Całość oprósz lekko mąką, przemieszaj i dodaj mleko. Gotuj ok 3 minut lub do momentu, kiedy mleko się zagotuje.  Wymieszaj z kurczakiem i brokułami i duś razem jeszcze przez dwie minuty. Zdejmij patelnię z palnika i połącz z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wierzch posyp tartymi serami i zapiecz przez 2-3 minuty.

kurczak z brokułami

Print Friendly, PDF & Email