Składniki:
ok 35 dkg różyczek brokułów
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka posiekanej cebuli
20-25 dkg pokrojonych grzybów
2 płaskie łyżki mąki
1 1/2 szklanki chudego mleka
40 dkg piersi z kurczaka pokrojonej w grubą kostkę
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki majonezu rzepakowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
6 dkg ostrego sera cheddar, rozdrobnionego(około 1/2 szklanki)
3 dkg parmezanu, startego (około 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
Brokuły wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i ugotuj.
Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę i grilluj na patelni. Rozgrzej
dużą patelnię na średnim ogniu. Rozprowadź olej, a następnie wysyp
z miseczki pokrojoną wcześniej cebulę i grzyby, smaż 12 minut lub do momentu, kiedy woda z grzybów odparuje i zaczną się lekko rumienić, mieszaj od czasu do czasu. Całość oprósz lekko mąką, przemieszaj i dodaj mleko. Gotuj ok 3 minut lub do momentu, kiedy mleko się zagotuje. Wymieszaj z kurczakiem i brokułami i duś razem jeszcze przez dwie minuty. Zdejmij patelnię z palnika i połącz z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wierzch posyp tartymi serami i zapiecz przez 2-3 minuty.