Kuchnia włoska – fantastico!
Myśląc o kuchni włoskiej na pierwszy plan wysuwa się pasta i pizza. To bardzo dobre skojarzenie, choć to niejedyne potrawy rodem z Italii. Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych, najbardziej rozpoznawalnych i lubianych kuchni na całym świecie. Wbrew pozorem jest bardzo różnorodna oraz posiadająca wielowiekową tradycję. O bogactwie potraw świadczy fakt, iż każdy z regionów Włoch, a jest ich 20, ma swoje własne, lokalne dania i od pokoleń dopracowywane przepisy. Portal Pyszne.pl zaprasza na podróż po włoskiej kuchni!
Potrawy mączne
W kuchni włoskiej zdecydowanie na pierwszy plan wysuwają się potrawy mączne, a jest ich cała masa! Po pierwsze pasta czyli makarony – Włosi znają ich wiele rodzajów. Podobno istnieje około 300 odmian makaronu przybierających różnorodne kształty, a także kolory, dzięki wzbogacaniu ich w zioła i przyprawy. Po drugie pierożki, we Włoszech są to ravioli oraz tortellini. Po trzecie gnocchi. I po czwarte: pizza, która zasługuje na osobny rozdział.
Bez wątpienia najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną mączną potrawą jest spaghetti. Jest ono serwowane z przeróżnymi sosami: alfredo, bolognese, carbonara, pesto, ale każdy typ makaronu współgra idealnie z świeżymi, aromatycznymi ziołami i doskonałymi, soczystymi warzywami. Najsłynniejszym ziołem jest bazylia – używana niemalże do każdego dania. Oczywiście we włoskich potrawach króluje także pomidor! Powszechnym dodatkiem jest także czosnek, cebula, oliwki oraz najlepsza oliwa z oliwek. Bardzo często dania mączne łączone są z owocami morza, a także rybami. Na włoskich stołach królują langusty, homary, krewetki, mule i kałamarnice.
Ser i wino
Włosi, podobnie, jak Francuzi to wielcy miłośnicy serów. Jednakże we Włoszech sery są dodatkiem do potraw, a nie osobnym daniem. Choć istnieją wyjątki, na przykład dobrze znany kremowy ser Gorgonzola z niebieską pleśnią lub słodki Mascarpone. To właśnie z Włoch pochodzą dobrze znany wszystkim parmezan, będący dodatkiem do wielu potraw, a także mozzarella doskonale komponująca się z każda pizzą. Wśród włoskich serów nie można zapomnieć o serze z mleka owczego o nazwie pecorino i przypominającej nasz twaróg ricotta, szeroko stosowanej do deserów.
Włochy to także „kraina wina”. Są one jednym z największych producentów win. Do dań głównych Włosi serwują wina czerwone – Barolo i Barbaresco. Inne znane wina włoskie to: Gravello i Chianti.
Pizza
Pizza serwowana w Polsce ma niestety niewiele wspólnego z prawdziwą włoską pizzą. Ta pierwsza przypomina raczej placek z ciasta, na który nakładany jest każdy możliwy składnik w różnych kombinacjach. Co więcej, prawdziwy Włoch złapałby się za głowę widząc tak lubiany w Polsce sos czosnkowy!
Prawdopodobnie pierwszą pizzę przyrządzali już starożytni Grecy. Wówczas były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Z Grecji trafiły one do starożytnego Rzymu i stały się najbardziej rozpoznawalnym daniem włoskim na świecie.
Obecnie pizza włoska to przede wszystkim ciasto – cienkie i kruche, którego smak nie może zostać zakłócony przez nadmiar składników. Idealny spód pizzy można uzyskać tylko piekąc ją w oryginalnym piecu chlebowym albo, co najmniej, posiadając specjalny kamień do jej wypieku
w piekarniku. Włosi rozróżniają wiele odmian pizzy, a najpopularniejsze mają swoje tradycyjne korzenie, nazwy i składniki. Do tych najbardziej znanych zaliczana jest niewątpliwie pizza margherita i pizza neapolitana.
Margherita – to klasyka włoskiej pizzy. Została stworzona na cześć Królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Musi mieć ona kolory włoskiej flagi: czerwony dzięki pomidorom, biały – przez ser mozzarella oraz zielony, który daje bazylia. Pizza neapolitańska natomiast wytwarzana jest wyłącznie z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic. Nie może być pieczona dłużej niż 90 sekund. W 2009 roku pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską, jako wyrób tradycyjny. Oznacza to, że można ją wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury i z określonych składników.
Włosi czynią z jedzenia sztukę, a każdy posiłek jest celebrowany i traktowany jako doskonała możliwość spędzenia dobrego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowanie potraw nie jest to żmudny i skomplikowany proces – to przeczyłoby naturze każdego Włocha. Kuchnia włoska to proste, ale jednocześnie różnorodne potrawy. Potrafią one dopieścić nawet najwybredniejsze podniebienia bogactwem smaków i aromatów, dzięki połączeniu znakomitych składników.