Pasta jajeczno łososiowa z pieczonego łososia
Składniki na porcje dla czterech osób:
– 250 g filetu z łososia
– 4 jajka
– mała cebula pokrojona w kosteczkę
– 1 łyżka soku z cytryny
– 50 g masła
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka syropu klonowego lub 1,5 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
– 3 łyżki masła klarowanego
– rzeżucha
– sól morska, pieprz mielony, czerwona papryka w proszku (łagodna)
Sposób przygotowania:
Przyrządzenie pasty jajeczno-łososiowej zaczynamy od przygotowania łososia. Potrzebne nam będzie żaroodporne naczynie, do którego wlewamy łyżkę sosu sojowego, łyżkę syropu klonowego i octu ryżowego. Jeśli nie mamy, możemy syrop zastąpić 1,5 łyżki płynnego miodu, a zamiast octu wlać łyżkę soku z cytryny. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do środka łososia, pamiętając żeby robić to skórką do góry. Naczynie z łososiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 15-17 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ryby skórkę wraz szarą częścią mięsa, a resztę rozdrabniamy, usuwamy ości i ostudzamy.
Teraz kolej na jajka. Wkładamy je do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez 5,5 minuty od chwili zagotowania się wody. Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, obijamy skorupki i pozostawiamy na kilka minut w wodzie. Następnie usuwamy skorupkę, a jajka najpierw kroimy w kostkę, po czym rozgniatamy na drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę, sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.
Ostudzonego i rozdrobnionego wcześniej łososia przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jajka. Doprawiamy solą morską, mielonym pieprzem, czerwoną papryką w proszku, wlewamy łyżkę soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie mikserem przed 2-3 minuty ubijamy masło ze śmietaną, które po zmiksowaniu dolewamy do miski z łososiem i mieszamy. Tak przygotowaną pastę po wlaniu do naczynia zalewamy roztopionym masłem i posypujemy szczyptą rzeżuchy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki i podajemy na chłodno.