Składniki:

– 1 litr wody

– 10 g suszonych grzybów

– 40 dag kalafiora

– 25 dag ziemniaków

– 10 dag pora

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka jałowca

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– gałka muszkatołowa

– sos sojowy

– natka pietruszki

– majeranek

– sól morska

– pieprz

Składniki na grzanki:

– 3 kromki razowego chleba

– słodka i ostra papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować sporego garnka, do którego wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Suszone grzybki dokładnie płuczemy i dodajemy , a całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie opłukujemy ziemniaki, obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Kiedy woda w garnku już się zagotuje, wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy. Wywar trzymamy na średnim ogniu około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy patelnię i roztapiamy na niej masło. Pora opłukujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy obrany i pokrojony na drobną kosteczkę czosnek i smażymy całość jeszcze przez chwilę. Podsmażonego pora z czosnkiem wrzucamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i wyławiamy grzybki, ziele angielskie, jałowca, oraz liście laurowe, a resztę składników miksujemy na jednolitą masę.

Do powstałego w ten sposób kremu dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i kilka kropel sosu sojowego, oraz sól i pieprz do smaku. Zupę krem posypać można także szczyptą majeranku i ozdobić natką pietruszki.

Dobrym dodatkiem do zupki są grzanki, które można zrobić w bardzo szybki i prosty sposób. Razowy chleb kroimy w kostkę i posypujemy ostrą, oraz słodką papryką w proszku. Następnie rumienimy je na patelni bez dodatku tłuszczu i podajemy razem z zupą.

kalafiorowa zupa krem z grzybami

Print Friendly, PDF & Email