Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo ciekawe rozwiązanie na obiad czy też imprezowe danie. Makaron w postaci dużych muszli to jest bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłego spagetti.

Pasta Jumbo Shells

Pasta Jumbo Shells bo o nich mowa przeniesie was w inny wymiar smaku jeżeli chodzi o makarony. Wykorzystałem muszle firmy pastaZARA i bardzo mi zasmakowało. Muszę przyznać, że jest to trochę czaso- i pracochłonne ale finał powali niejednego amatora makaronów na kolana!

Składniki:
– jedno opakowanie muszli
– 500 gram mięsa mielonego (wołowo – wieprzowe)
– 1 duża por
– 1 cebula
– 200 gram sera Gouda
– suszona bazylia 10 gram
– 1 przecier pomidorowy (ja używam Nostia – Passata di Pomodoro)
– pieprz sól dla smaku

Przygotowanie:
Muszle obgotowujemy 5 minut we wrzątku tak by lekko namiękły.
Przygotowujemy farsz wraz z sosem. Siekamy cebulę na drobną kostkę, porę w krążki. Podsmażamy wraz z mięsem na głębokiej patelni. Gdy już cebula się zeszkli por zmięknie a mięso będzie już dobre to zalewamy całość przecierem. Wsypujemy bazylię i przyprawy dla smaku. Gotujemy 10 minut.
Nasz farsz odsączamy za pomocą sita w taki sposób by oddzielić go od sosu.
Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym. Faszerujemy każdą z osobna. Po uzupełnieniu wszystkich
Zaklejamy cienkimi plasterkami sera wejścia do muszli.
Całość zalewamy sosem, który odsączyliśmy od farszu.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 min w 180C*

Smacznego

jumbo1    jumbo2 jumbo3

Print Friendly, PDF & Email