przepis na zupę burakową

przepis na zupę burakową

Zupa burakowa! Wspomnienia dzieciństwa! Wspomnienia babcinych smaków. Wracam coraz częściej do potraw, które robiła moja babcia. Te smaki wywołują u mnie pozytywne wibracje 😉 Dzisiaj Padło na zupę z buraków. Niektórzy mówią barszcz ale to jest zwykła prosta i bardzo tania zupa burakowa! ZApraszam do spróbowania. Bo naprawdę warto!
Składniki na zupę:
– 4 buraki
– ocet 4 łyżki stołowe
– 2,5L wody
– cukier
– sól
– mąka
– mleko

Składniki na zasmażkę
– 100 gram boczku parzonego
– 1/2 cebuli
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1/2 łyżki stołowej majeranku

Składniki na pure
– 0,5kg ziemniaków
– 1 łyżka masła
– ok 100ml mleka

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 1h. Na koniec wlewamy ocet. Zagotowujemy.
Zupę zaciągamy zaklepką z mleka i mąki. Dodajemy cukru i soli dla smaku.

Zasmażka! To co w tej zupie najlepsze 😉 Boczek kroimy na kawałki, cebulę na kosteczkę. Smażymy aż nam boczek zacznie skwierczeć. Na koniec wsypujemy majeranek.Zostawiamy do wystygnięcia. Boczek powinien być chrupiący!.

Pure to prosta sprawa. Gotujemy ziemniaki na koniec rozgniatamy, dodajemy masła – staje się bardziej aksamitne w smaku i dolewamy mleka by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Smacznego!!

Print Friendly, PDF & Email