Pierniczki Katarzynki
Kto za dzieciaka nie robił z mamą, babcią pierniczków na święta? Chyba każdy. W związku, że dzisiaj tj. 25-11 mamy imieniny Katarzyny wstawiamy ten przepis. Nazwa pochodzi właśnie od dnia w którym są wyrabiane pierniczki.
Składniki
150 g cukru
500 g mąki pszennej
250 ml mleka (szklanka)
10 g sody oczyszczonej
150 g miodu
15 g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Na patelni robimy masę karmelową, wsypujemy na patelnię 50 g cukru aż powstanie karmel,
dodajemy resztę cukru, mleko, miód i przyprawy. Czekamy aż się zagotuje . Cały zagotowany produkt przecedzamy na sitku.
Mąkę wymieszać z sodką(lub sodkę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, a resztę zagotować z cukrem). Do mąki dodawać gorące mleko z cukrem i miodem i mieszać widelcem, po czym wyrobić ciasto i odstawić na 2 godziny.
Rozwałkować ciasto na ok 1 cm i wycinać pierniczki foremką.
Układać na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiać spore odstępy bo rosną. Piec ok 20 min w temp. 180’C.
Czas pieczenia oraz temperatura zależy od piekarnika, najważniejsze żeby nie spiec za bardzo ciasteczek.