Jedno z moich ulubionych dań. LAZANIA! Jest sporo wersji tego znanego i lubianego dania. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję.

 

składniki do lazanii

 

Składniki:

– Makaron do Lazanii firma Combino (polecam ponieważ jest w miare tani i wystarcza na 4 foremki)
– Przecier pomidorowy – rzadki lub zagęszczony rozcieńczyć z wodą.
– 500g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
– 2 małe cebule
– 1 por
– 1/2 dużej czerwonej papryki
– 1 pomidor
– 300g żółtego sera – w moim przypadku Gouda
– pieprz, sól, papryka chilli
– suszona bazylia

Przygotowanie:

Siekamy czerwoną paprykę oraz cebule na drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

Mięso mielone posypujemy ziołami i mieszamy.

Suszona bazylia

 

Gdy się cebula zeszkli wrzucamy mięso mielone i podsmażamy.

Gdy mięso się już zetnie wlewamy nasz przecier

Przecier pomidorowy do sosu

Całość dusimy ok 10 minut. Na koniec przyprawiamy.

Układanie warstwowe:
Bardzo ważne jest by zachować pewen schemat układania w foremce.
1 – makaron
2 – sos
3 – ser i siekany por
Gdy zrobimy inaczej to sos nie wsiąknie w makaron a ser źle zwiąże całość.
W takiej kolejności Lazania nam się nie rozpadnie a makaron będzie aldente!
układanie lazanii

układanie lazanii

 

Na sam koniec układamy pokrojonego pomidora i posypujemy jeszcze raz ziołami

W piekarniku zapiekamy 30 minut w 180C*

Życzę smacznego

Lasagne

Print Friendly, PDF & Email