Składniki:

1 łyżeczka oliwy z oliwek lub olej

3/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki

3/4 szklanki posiekanej zielonej papryki

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę do czosnku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/4 łyżeczki soli

1/4 do 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czerwonego

1puszka ( 40 dkg ) pomidorów, pokrojonych w kostkę

4 duże jajka, lekko roztrzepane

1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzać olej na dużej nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Dodać paprykę
i czosnek; smażyć ok 5 minut. Dodać tymianek, sól, mielony pieprz czerwony
i pomidory. 
Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 7 minut lub do momentu, kiedy papryka zmięknie. Zdjąć pokrywkę i gotować  jeszcze przez minutę lub do momentu, gdy sok prawie w całości odparuje. Delikatnie wymieszać z jajami, przykryć i smażyć ok 3 minut, aż zetną się jajka. Udekorować natką pietruszki, podawać na ciepło, pokrojoną w trójkąty.

jajeczna piperrada

Print Friendly, PDF & Email