Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub olej
3/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
3/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę do czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 do 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czerwonego
1puszka ( 40 dkg ) pomidorów, pokrojonych w kostkę
4 duże jajka, lekko roztrzepane
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Dodać paprykę
i czosnek; smażyć ok 5 minut. Dodać tymianek, sól, mielony pieprz czerwony
i pomidory. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 7 minut lub do momentu, kiedy papryka zmięknie. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez minutę lub do momentu, gdy sok prawie w całości odparuje. Delikatnie wymieszać z jajami, przykryć i smażyć ok 3 minut, aż zetną się jajka. Udekorować natką pietruszki, podawać na ciepło, pokrojoną w trójkąty.