Ciasta i deseryNowe przepisy

Babka cytrynowa

Składniki:

20-25 dkg miękkiego masła

3 szklanki cukru

5 dużych jaj

2 łyżki skórki z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka soku z cytryny

3 szklanki mąki

1 szklanka napoju cytrynowego ( np. 7up)

cukier puder

kandyzowane cytryny (opcjonalnie)

skórka z limonki

Przygotowanie:

Masło zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać cukier i ucierać mikserem, aż powstanie lekka i puszysta konsystencja. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać po każdym dodaniu. Na koniec wmieszać sok oraz skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.

Do masy maślano-jajecznej dodawać mąkę na przemian z napojem cytrynowym, zaczynając i kończąc na mące. Mieszać na niskich obrotach po każdym dodaniu.
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę.

Piec w temperaturze 180 ° C ok 65 – 75 minut lub do momentu kiedy sprawdzimy drewnianym patyczkiem i pozostanie on suchy po wyjęciu. Po upływie 45 do 50 minut, można zrobić osłonę z folii aluminiowej, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na jakiś czas do wystygnięcia, a następnie polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, wody i  soku z cytryny.
Udekorować wedle uznania skórką z cytryny i limonki.

babka cytrynowa

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress