Babka cytrynowa
Składniki:
20-25 dkg miękkiego masła
3 szklanki cukru
5 dużych jaj
2 łyżki skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
3 szklanki mąki
1 szklanka napoju cytrynowego ( np. 7up)
cukier puder
kandyzowane cytryny (opcjonalnie)
skórka z limonki
Przygotowanie:
Masło zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać cukier i ucierać mikserem, aż powstanie lekka i puszysta konsystencja. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać po każdym dodaniu. Na koniec wmieszać sok oraz skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
Do masy maślano-jajecznej dodawać mąkę na przemian z napojem cytrynowym, zaczynając i kończąc na mące. Mieszać na niskich obrotach po każdym dodaniu.
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę.
Piec w temperaturze 180 ° C ok 65 – 75 minut lub do momentu kiedy sprawdzimy drewnianym patyczkiem i pozostanie on suchy po wyjęciu. Po upływie 45 do 50 minut, można zrobić osłonę z folii aluminiowej, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na jakiś czas do wystygnięcia, a następnie polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.
Udekorować wedle uznania skórką z cytryny i limonki.