Ciasta i deseryNowe przepisy

Rogaliki z powidłami

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

5 dag drożdżyrogaliki

250 g margaryny lub masła

3 łyżki śmietany 18 %

2 żółtka

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

powidła lub konfitura

cukier puder

 

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozpuścić w śmietanie. Pozostawić na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać margarynę (lub masło), żółtka, sól i przygotowany wcześniej rozczyn drożdży. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 3 godziny. Po wyjęciu pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej i rozwałkować. Wyciać kwadraty o bokach 10-15 cm, a każdy z nich przekroić po przekątnej tak, aby otrzymać trójkąty. Każdy trójkąt posmarować powidłami i zwinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec ok 30 – 40 minut ( na złoty kolor) w temperaturze ok 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress