Rogaliki z powidłami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
3 łyżki śmietany 18 %
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
powidła lub konfitura
cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozpuścić w śmietanie. Pozostawić na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać margarynę (lub masło), żółtka, sól i przygotowany wcześniej rozczyn drożdży. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 3 godziny. Po wyjęciu pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej i rozwałkować. Wyciać kwadraty o bokach 10-15 cm, a każdy z nich przekroić po przekątnej tak, aby otrzymać trójkąty. Każdy trójkąt posmarować powidłami i zwinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec ok 30 – 40 minut ( na złoty kolor) w temperaturze ok 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.