dania wegetariańskieNowe przepisySałatki

Sałatka grecka

Składniki:

2 wężowe zielone ogórki, pokrojone w  kostkę

3/4 kg pomidorów, pozbawić rdzenia i pokrojone w kostkę

1 średniej wielkości czerwona cebula, pokrojona w

2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki

1 1/3 szklanki greckich oliwek, bez pestek, można  poprzekrawać na połowę jeśli są duże

1/2 szklanki oliwy extra virgin

1/2 szklanki soku z cytryny

1 1/2 łyżeczki suszonego oregano

45 dkg sera feta

sól i pieprz świeżo mielony

sałatka grecka

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać ogórki, pomidory, cebulę, natkę pietruszki i oliwki.
W małej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny i oregano.
Ser feta podzielić na około 1cm kawałki i dodać do dużej miski z warzywami.
Na koniec dodać sos przygotowany w małej misce, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

rada:Jeśli sałatka będzie podana dopiero za kilka godzin składniki przechowywać
w lodówce i połączyć na krótko przed konsumpcją.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress