Sałatka grecka
Składniki:
2 wężowe zielone ogórki, pokrojone w kostkę
3/4 kg pomidorów, pozbawić rdzenia i pokrojone w kostkę
1 średniej wielkości czerwona cebula, pokrojona w
2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
1 1/3 szklanki greckich oliwek, bez pestek, można poprzekrawać na połowę jeśli są duże
1/2 szklanki oliwy extra virgin
1/2 szklanki soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
45 dkg sera feta
sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ogórki, pomidory, cebulę, natkę pietruszki i oliwki.
W małej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny i oregano.
Ser feta podzielić na około 1cm kawałki i dodać do dużej miski z warzywami.
Na koniec dodać sos przygotowany w małej misce, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
rada:Jeśli sałatka będzie podana dopiero za kilka godzin składniki przechowywać
w lodówce i połączyć na krótko przed konsumpcją.