Składniki:

ok 8 łyżek masła

60 dkg szpinaku mrożonego (rozmrożone liście odcisnąć
i drobno posiekać, ok 1 1/2 szklanki )

lub 1 1/2 kg świeżego szpinaku ( ugotowany odcisnąć
i posiekać)

3/4 szklanki sera ricotta

2 jajka, lekko roztrzepane

6 łyżkek mąki

25 dkg (1 szklanka) świeżo startego parmezanu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Roztopić masło na dużej patelni na średnim ogniu .
Dodać szpinak i dusić , stale mieszając , przez 2- 3 minuty, aż prawie cała woda odparuje i szpinak zaczynie lekko przywierać do patelni . Następnie dodać ser ricotta i dusić, mieszając , przez kolejne 3-4 minuty. Przenieść mieszaninę szpinak – ricotta do dużej miski i łopatką dobrze wymieszać z jajkami , mąką , 1/4 szklanki startego parmezanu , solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Przygotowaną masę wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie zagotować w garnku wodę . Rękami opruszonymi mąką kształtować kulki o średnicy ok 3-4 cm ze schłodzonej masy gnocchi, a następnie delikatnie wrzucać do gotującej się wody i gotować przez 5 do 8 minut. Wyjmować je z wody łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Do płytkiego naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki stopionego masła i równomiernie rozprowadzić. Rozłożyć jedną warstwę z kulek gnocchi, tak aby te do siebie nie przylegały, w odległości ok 0,5 cm, polać je pozostałą ilością masła na wierzchu i posypać pozostałą ilością sera ricotta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 3 minuty, aż ser sie roztopi i zarumieni. Podawać na ciepło z dodatkowym, startym parmezanem lub bez, wedle uznania.

2015-0120_spinach-and-ricotta-gnocchi-031

Print Friendly, PDF & Email