W kuchni

Tymianek

Przyprawy ziołowe są doskonałym dodatkiem do potraw. Wybitnie dosmaczają wszelkie dania i dodają im charakterystycznego aromatu.Jednym z bardziej popularnych ziół używanych w polskiej kuchni, jest tymianek. Przyprawa ta ma nie tylko ma wspaniały pikantny smak, ale też piękny, wyrazisty zapach. Najczęściej dodaje się ją do mięs, sosów, ziemniaków, dań z fasoli i innych roślin strączkowych, jajek, warzyw czy też sera. Zioło to nadaje się również do doprawiania marynat i kiszonych ogórków. Tymianek w postaci naparu używany jest również w ziołolecznictwie do zwalczania uporczywego, suchego kaszlu, w bólach gardła i w czasie grypy. Dodawany też bywa do past i płynów do pielęgnacji zębów, ponieważ łagodzi nieświeży oddech. Jego główny składnik tymol potrafi zahamować większość zapaleń w jamie ustnej. Z tego też powodu polecany bywa przez dentystów nie tylko podczas zabiegów ale i do walki z próchnicą. Tymianek jako roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego nie zawsze udaje się w naszym klimacie, bo często w mroźne zimy wymarza. Nadaje się jednak do uprawy doniczkowej i dzięki temu możemy się cieszyć jego zielonymi listkami nawet w czasie ostrej zimy.

tymianek

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress