Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale) jest znaną rośliną używaną zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Surowcem leczniczym jest kłącze imbiru, posiadające w swym składzie olejki lotne, oraz gingrenol, substancję odpowiadającą za palący smak imbiru.

W medycynie kłącze stosowane jest w wielu dolegliwościach. W aptekach można kupić leki sporządzane na jego bazie przeciwko chorobie lokomocyjnej, w razie braku specyfiku z apteki podczas podróży można żuć plaster świeżego, albo kandyzowanego imbiru. Bywa on także pomocny w nudnościach w ciąży, oraz wymiotach towarzyszących migrenie.

Imbir wzmacnia układ odpornościowy, w przeziębieniach zalecane jest picie herbatki imbirowej. Ma ona także właściwości rozgrzewające organizm.

Podobnie jak czosnek imbir zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Chorym zaleca się regularne picie herbaty sporządzonej ze świeżego kłącza imbiru,a także jego regularne stosowanie imbir jako przyprawy.

Okłady, masaże z dodatkiem imbiru rozluźniają mięśnie i zmniejszają ich bóle, łagodzą także bóle stawów.

W kuchni imbir stanowi świetną przyprawę używaną zarówno do dań mięsnych i warzywnych, jak i do wypieku ciast i innych słodkości. Bez mielonego imbiru nie mogą się obejść wigilijne pierniczki i pierniki, a kawa zaparzona z imbirem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha.

imbir

 

Print Friendly, PDF & Email