Składniki:

–        60 dkg słodkiej cebuli (obrane i poćwiartowane)

–        masło roślinne lub inny tłuszcz np. rama do smażenia

–        1 cała główka czosnku (nieobrana)

–        1 łyżka wody

–        szczypta szafranu (opcjonalnie)

–        bulion lub rosół z kurczaka

–        1 liść laurowy

–        1/4 szklanki wytrawnego wina sherry lub wina Madera

–        1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

–        1/8 łyżeczki soli

–        1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

–        6 dkg startego sera szwajcarskiego

–        posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 190°C.Umieść poćwiartowane cebule na blasze wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem i spryskaj lekko na wierzchu tym samym tłuszczem. Usuń wierzchnią warstwę liści z główki czosnku (nie obierać i nie oddzielać ząbków ) następnie skrop wodą, zawiń w folię aluminiową i również umieść w piekarniku . Piecz przez godzinę lub do momentu, gdy ćwiartki cebul będą miękkie i lekko rumiane. Po 30 minutach pieczenia przewróć cebule na drugą stronę. Po przestygnięciu umieść cebule w dużym rondlu.
Ząbki czosnku dokładnie obierz i dodaj do cebuli. Wlej bulion, dodaj szafran i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj 3 łyżki wina, pieprz i sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Wyjmij liść laurowy i całość zblenduj na jednolitą gładką masę.
Ponownie podgrzej i wymieszaj z pozostałą ilością wina i sokiem z cytryny. Podawaj w miseczkach z dwiema łyżkami tartego sera i posiekaną natką pietruszki.

zupa cebulowa

Print Friendly, PDF & Email