Potrzebne składniki:
– 1 kalafior
– 1 cukinia
– 1 papryka
– 2 jajka
– 300 ml mleka
– sól, pieprz i ewentualnie dodatkowe zioła do przyprawienia
Składniki na pulpety:
– około 300 g mielonego mięsa
– 1 jajko
– połówka cebuli
– 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
– 3-4 łyżki tartej bułki
– sól, pieprz do smaku i natka pietruszki
Sposób przygotowania pulpetów:
Do miski wkładamy mielone mięso i dodajemy cebulę posiekaną na drobną kosteczkę, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Aby wyrobiona w ten sposób masa nie lepiła się, dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, a następnie formujemy małe kuleczki. Pulpeciki gotujemy na małym ogniu, we wrzącej i lekko osolonej wodzie, a po około 15-20 minutach wyjmujemy je z garnka, odcedzamy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy kalafiora. Dzielimy go na małe różyczki, gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie, aż stanie się półmiękki, a następnie odcedzamy i studzimy. Pokrojoną w paski paprykę i cukinię w plasterkach dodajemy do kalafiora i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia lub żaroodporne naczynie i dno smarujemy dokładnie tłuszczem, po czym równomiernie na całej powierzchni rozkładamy przyrządzone wcześniej warzywa i pulpeciki. Przed pieczeniem potrawę należy jeszcze zalać odpowiednio przygotowaną masą jajeczną. W tym celu do ubitych jajek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko i przyprawy do smaku, a wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i zalewamy warzywa i pulpety. Naczynie przykrywamy aluminiową folią nakłutą w kilku miejscach, by umożliwić odprowadzanie pary i wkładamy na około pół godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.