Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
Dziś przepis na prostą domową zupę z grzybami.
Składniki:
– 1 dag suszonych grzybów
– 50 dag ziemniaków
– 15 dag cebuli
– 20 dag wędzonego boczku
– 2 litry wody
– 2 liście laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 ziarna jałowca
– 2 łyżki oleju
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– majeranek
– tymianek
– przyprawa Maggi
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zupę zaczynamy od przygotowania grzybów, które najpierw musimy dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc, aby dobrze się wymoczyły. Następnego dnia wyjmujemy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Do grzybów dolewamy około 2 litry wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i jałowca, garnek przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, które należy dokładnie opłukać, obrać i pokroić w niewielką kosteczkę. Dodajemy je do gotujących się grzybów i całość trzymamy na gazie jeszcze 20 minut.
W międzyczasie obieramy z łusek cebulę, opłukujemy ją i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy chwilę na oleju. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i jeszcze przez chwilę wszystko smażymy. Następnie obieramy i kroimy w kosteczkę 3 ząbki czosnku i dodajemy do cebuli z boczkiem na koniec smażenia. Całą zawartość patelni wlewamy teraz do garnka z grzybami, dokładnie wszystko mieszamy i pozostawiamy na gazie jeszcze przez około 10 minut.
Na koniec pozostała jeszcze tylko zasmażka. Roztapiamy na patelni masło, dodajemy do niego pszenną mąkę i mieszamy aż do zrumienienia. Następnie wlewamy szklankę zimnej wody, mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. Kiedy to nastąpi wlewamy zawartość patelni do garnka, dokładnie wszystko mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na gazie, by wszystko się zagotowało. Do zupy dodajemy szczyptę majeranku, tymianku, natkę pietruszki i wlewamy kilka kropel Maggi. Do smaku przyprawiamy także solą i pieprzem wedle uznania.