Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/4 szklanki miękkiego masła
2 duże jajka
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki zwykłego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól a całość mieszamy trzepaczką. Obieramy banany, przekrawamy na pół i ugniatamy je praską
do ziemniaków, tak żeby powstało puree.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy najpierw jedno jajko,mieszamy mikserem, następnie drugie i ponownie mieszamy. Masę tę łączymy
z bananami, dodajemy jogurt, wanilię i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i całość łączymy mikserem na wolnych obrotach w jednolitą masę.
Foremkę (~21x11cm) do pieczenia smarujemy tłuszczem, przenosimy
do niej ciasto i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C lub do momentu kiedy sprawdzimy nakłuwając środek chleba drewnianym patyczkiem i pozostanie on po wyjęciu suchy.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Formę od góry przykrywamy drewnianą deską i odwracamy formę do góry dnem, tak aby nasz chleb na niej pozostał. Odstawiamy do wystygnięcia.