Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka cukru

1/4 szklanki miękkiego masła

2 duże jajka

3 dojrzałe banany

1/3 szklanki zwykłego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól a całość mieszamy trzepaczką. Obieramy banany, przekrawamy na pół i ugniatamy je praską
do ziemniaków, tak żeby powstało puree.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy najpierw jedno jajko,mieszamy mikserem, następnie drugie i ponownie mieszamy. Masę tę łączymy
z bananami, dodajemy jogurt, wanilię i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i całość łączymy mikserem na wolnych obrotach w jednolitą masę.
Foremkę (~21x11cm) do pieczenia smarujemy tłuszczem, przenosimy
do niej ciasto i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C lub do momentu kiedy sprawdzimy nakłuwając środek chleba drewnianym patyczkiem i pozostanie on po wyjęciu suchy.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Formę od góry przykrywamy drewnianą deską i odwracamy formę do góry dnem, tak aby nasz chleb na niej pozostał. Odstawiamy do wystygnięcia.

bananowy chleb

Print Friendly, PDF & Email