Nieustannie pracujesz i nie masz czasu ani ochoty, aby samodzielnie gotować posiłki? Wybierasz więc najczęściej stołowanie się na mieście, jednak to nie zawsze jest zdrowe i smaczne, a zarazem naraża na spore koszta finansowe. Musisz więc wiedzieć, że istnieje bardzo łatwe rozwiązanie Twojego problemu!
Gotuj szybko, smacznie i bezpiecznie!
Jeżeli cenisz swój czas, wtedy powinieneś pomyśleć o inwestycji w nowoczesny garnek, zwany szybkowarem. Na pierwszy rzut oka nie różni się on zbytnio od zwykłego garnka… No, może wyłącznie wielkością, gdyż najczęściej jego pojemność mieści się w przedziale od 3 do 5 litrów. Cała tajemnica tkwi jednak w niezwykle szczelnej pokrywce, dzięki której możesz gotować potrawy naprawdę błyskawicznie. Szybkowar sprawia, że warzywa stają się miękkie już po kilku minutach, a twarde mięso idealne do spożycia po czasie mniejszych niż 30 minut!
Co bardzo ważne, potrawy przygotowane przy użyciu szybkowaru, w żadnym stopniu nie zmieniają swojej naturalnej kolorystyki, a po ugotowaniu smakują znacznie lepiej niż potrawy z tradycyjnego garnka. Dzieje się tak dlatego, gdyż wytwarzana w środku para wodna nie wydostaje się na zewnątrz. Nie musisz ponadto martwić się o ciągłe dolewanie wody, gdyż wystarczy najczęściej zaledwie kilka szklanek. Możesz być więc absolutnie pewien, że potrawy nawet w najmniejszym stopniu nie będą się przypalać.
Ale jak to tak naprawdę działa?
Jak to się jednak dzieje, że szybkowar zapewnia tak miękkie i pyszne potrawy, w tak krótkim czasie? Przede wszystkim jest to zasługą zwiększonego ciśnienia wewnątrz garnka, które w pewnym momencie doprowadza do szybkiego wzrostu temperatury, która zaczyna osiągać 120 stopni Celsjusza. W tym momencie zaczyna się odzywać charakterystyczny dzwonek, którego zadaniem jest poinformować Cię, że niebawem Twój obiad będzie już gotowy do spożycia.
Warunkiem tak skutecznego działania jest jednak duża szczelność pokrywy, czego niestety nie zapewniają najtańsze szybkowary. Jeżeli jednak postawimy na wysoką jakość garnka, wtedy na zewnątrz nie powinny się wydostać nawet najmniejsze opary. Pozwoli nam to nie tylko na szybsze gotowanie, lecz jednocześnie znacznie wygodniejsze, a zarazem bezpieczniejsze. Do nierzadkich przypadków należy bowiem pobrudzenie ubrań skraplaną parą, a w dłuższym czasie jej wydostawanie się może doprowadzić do powstania na ścianach budynku zagrzybienia oraz pleśni. Przy używaniu zwykłych garnków musimy wtedy koniecznie wietrzyć kuchnię, co bywa bardzo uporczywe zwłaszcza zimą. Wysokiej klasy szybkowar eliminuję tę niedogodność w 100%.
Najważniejsze zalety i wady
Dokonując wyboru szybkowaru warto zwracać uwagę na to, aby był on wykonany z solidnej stali nierdzewnej. Ponadto należy sprawdzić dokładnie jego uszczelki, gdyż ich jakość wpływa na czas użyteczności garnka. Nie mniej ważne jest również to, aby można je było łatwo wymienić, gdyż starzejące się szybkowary po pewnym czasie przestają spełniać swoje najważniejsze funkcje. Załóżmy więc, że zakupiliśmy dobrej jakości garnek w cenie około 300 zł. Jakie więc zalety i wady będą wiązały się z takim wyborem.
Przede wszystkim zakup szybkowaru umożliwia nie tylko zaoszczędzenie czasu, lecz także energii (gazowej lub elektrycznej) oraz wody, co przekłada się w prosty sposób na oszczędności finansowe. Ponadto trzeba po stronie zalet zapisać dużą wygodę gotowania, bezpieczeństwo oraz wyśmienity smak potraw. Wada jest zaś w zasadzie tylko jedna. Jest nią dla niektórych osób brak możliwości zajrzenia do środka garnka w trakcie gotowania. Doprowadziłoby to bowiem do szybkiego obniżenia ciśnienia wewnątrz, a tym samym potrawa nie byłaby w wystarczającym stopniu dogotowana.
Autor artykułu:
Tekst powstał we współpracy z Cook Store