Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski przełożyć otartą skórkę z pomarańczy, wsypać cukier,dodać sok z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w temperaturze 180oC. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email