Pasztet z selera
Składniki:
1 kg selera
2 duże cebule
1 margaryna Kasia
3 ząbki czosnku
2 kostki bulionu grzybowego
1 szklanka bułki tartej
6 jajek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 szklanka wody
Wykonanie:
Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
W dużym garnku rozpuszczamy margarynę ze szklanką wody. Wrzucamy seler z cebulą i 2 kostki grzybowe. Gotujemy godzinę pod przykryciem. Po przestudzeniu wbijamy całe jaja, dodajemy bułkę tartą, rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku. Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą (można też użyć płatków owsianych). Wymieszaną dokładnie masę wkładamy ( ilość uzyskanej masy wystarcza na dwie małe keksówki ) do formy ugniatając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180°C przez ok. 1,5 godziny.