SKŁADNIKI:
Biszkopt
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy mielonej
2 łyżki bułki tartej (do obsypania tortownicy)
Krem
2 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 masło roślinne
1 masło zwykłe (bez oleju)
4 łyżki spirytusu (ilość wedle uznania)
+ paczka bez kawowych
WYKONANIE:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać cukier ciągle ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku i dobrze wymieszać. Do uzyskanej masy wsypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kawę mieloną Wszystko dobrze wymieszać. Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą i przelać do niej przygotowaną masę biszkoptową. Piec ok. 25- 30 min w temperaturze 200°C.
W czasie kiedy nasz biszkopt będzie się piekł, przygotowujemy krem.
Krem:
Jajka myjemy i wbijamy do garnka. Dodajemy cukier i ubijamy na parze do momentu kiedy rozpuści się cukier. Następnie odstawiamy garnek do wystygnięcia, zaś w misce rozmiksowujemy oba masła i dodajemy wystudzoną masę z ubitych jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy małymi porcjami spirytus nie przerywając miksowania.
Torcik:
Upieczony biszkopt przekrawamy na dwa lub trzy krążki i nasączamy zaparzoną wcześniej kawą z cukrem i dwiema łyżkami spirytusu. Na spód kładziemy pierwszą warstwę biszkoptu, następnie krem itd. Całość posypujemy pokruszonymi bezami.