Składniki:

1 szklanka Coca-Coli

1/2 szklanki maślanki

225 g masła roślinnego lub margaryny

1 3/4 szklanki cukru

2 duże jajka , lekko roztrzepane

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki

1/4 szklanki kakao

1 łyżeczka sody

1 1/2 szklanki miniaturowych pianek cukrowych

Polewa do nasączenia ( składniki: 100 g masła roślinnego, 1/3 szklanki coca coli, 3 łyżki kakao, 40 dkg cukru pudru, kilka kropel zapachu waniliowego.)

3/4 szklanki posiekanych orzechów

Wykonanie:

Połącz Coca-Colę z maślanką i odstaw na bok.

Utrzyj masło mikserem ( na niskich obrotach ), aż konsystencja będzie kremowa  . Stopniowo dodawaj cukier ciągle mieszając. Następnie dodaj jajka i wanilię i dokładnie wymieszaj.

Połącz mąkę, kakao oraz sodę.  Dodawaj do masy maślanej na przemian z mieszaniną cola coli i maślanki.

Rozpocznij i zakończ dodaniem mąki . Miksuj na niskich obrotach tylko do momentu połączenia składników.

Całość wymieszaj z piankami cukrowymi. Tak przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką  formy (ok 33×23 cm). Piecz w temperaturze 180° C przez ok.30 do 35 minut . Wyjmij z piekarnika i schłodź przez ok 10 minut.

Przygotuj polewę do nasączenia. Masło, colę i kakao zagotuj w garnku na średnim ogniu. Zdejmij z palnika i połącz  z cukrem pudrem i wanilią. Zmiksuj lub użyj trzepaczki.

Nasącz polewą i posyp orzechami.

ciasto coca cola

Print Friendly, PDF & Email