Ciasto z coca-colą
Składniki:
1 szklanka Coca-Coli
1/2 szklanki maślanki
225 g masła roślinnego lub margaryny
1 3/4 szklanki cukru
2 duże jajka , lekko roztrzepane
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1 1/2 szklanki miniaturowych pianek cukrowych
Polewa do nasączenia ( składniki: 100 g masła roślinnego, 1/3 szklanki coca coli, 3 łyżki kakao, 40 dkg cukru pudru, kilka kropel zapachu waniliowego.)
3/4 szklanki posiekanych orzechów
Wykonanie:
Połącz Coca-Colę z maślanką i odstaw na bok.
Utrzyj masło mikserem ( na niskich obrotach ), aż konsystencja będzie kremowa . Stopniowo dodawaj cukier ciągle mieszając. Następnie dodaj jajka i wanilię i dokładnie wymieszaj.
Połącz mąkę, kakao oraz sodę. Dodawaj do masy maślanej na przemian z mieszaniną cola coli i maślanki.
Rozpocznij i zakończ dodaniem mąki . Miksuj na niskich obrotach tylko do momentu połączenia składników.
Całość wymieszaj z piankami cukrowymi. Tak przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy (ok 33×23 cm). Piecz w temperaturze 180° C przez ok.30 do 35 minut . Wyjmij z piekarnika i schłodź przez ok 10 minut.
Przygotuj polewę do nasączenia. Masło, colę i kakao zagotuj w garnku na średnim ogniu. Zdejmij z palnika i połącz z cukrem pudrem i wanilią. Zmiksuj lub użyj trzepaczki.
Nasącz polewą i posyp orzechami.