Dania mięsneNowe przepisyObiad

Stroganoff

Składniki:

· 70 dkg wołowiny (np. polędwica) pokroić w plastry w poprzek włókien, a następnie na małe
1 cm kawałki

· 50 dkg  pieczarek ( pokroić w grube plastry)

· 1 szklanka drobno posiekanej cebuli

· świeżo zmielony czarny pieprz

· sól i vegeta

· 2 łyżki oleju

· 3 łyżki  masła roślinnego

· 1 łyżka mąki

· 1 szklanka bulionu ( lub przegotowana woda)

· 1 szklanka śmietany 30 % ( ok. 250 ml|)

·  makaron (np. świderki)

·  szczypiorek (opcjonalnie)

·  koncentrat pomidorowy ok. 2-3 łyżeczki (opcjonalnie)

Wykonanie:   

Pokrojoną w paski wołowinę posypać 1 łyżką vegety, pieprzem i oprószyć mąką, a następnie obsmażyć na oleju i przenieść do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszkić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do mięsa, podlać bulionem lub po prostu wodą i dusić do miękkości (może to potrwać 2,5 godziny, wszystko zależy od mięsa i ostrożnie z vegetą, jeśli podlewamy bulionem). Pieczarki dusić na maśle przyprawione solą i pieprzem. Całość połączyć i dodać śmietanę. Jeśli uznamy, że nasze danie jest mało doprawione, możemy dodać większą ilość przypraw oraz 2-3 łyżeczki koncentratu. Stroganoffa podajemy z makaronem lub jeśli ktoś woli z ryżem czy pieczywem. Niektórzy wołowinę zastępują kurczakiem- szybciej i taniej oraz dodają pokrojoną w paski
i podduszoną czerwoną paprykę.

stroganoff

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress