Stroganoff
Składniki:
· 70 dkg wołowiny (np. polędwica) pokroić w plastry w poprzek włókien, a następnie na małe
1 cm kawałki
· 50 dkg pieczarek ( pokroić w grube plastry)
· 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
· świeżo zmielony czarny pieprz
· sól i vegeta
· 2 łyżki oleju
· 3 łyżki masła roślinnego
· 1 łyżka mąki
· 1 szklanka bulionu ( lub przegotowana woda)
· 1 szklanka śmietany 30 % ( ok. 250 ml|)
· makaron (np. świderki)
· szczypiorek (opcjonalnie)
· koncentrat pomidorowy ok. 2-3 łyżeczki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pokrojoną w paski wołowinę posypać 1 łyżką vegety, pieprzem i oprószyć mąką, a następnie obsmażyć na oleju i przenieść do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszkić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do mięsa, podlać bulionem lub po prostu wodą i dusić do miękkości (może to potrwać 2,5 godziny, wszystko zależy od mięsa i ostrożnie z vegetą, jeśli podlewamy bulionem). Pieczarki dusić na maśle przyprawione solą i pieprzem. Całość połączyć i dodać śmietanę. Jeśli uznamy, że nasze danie jest mało doprawione, możemy dodać większą ilość przypraw oraz 2-3 łyżeczki koncentratu. Stroganoffa podajemy z makaronem lub jeśli ktoś woli z ryżem czy pieczywem. Niektórzy wołowinę zastępują kurczakiem- szybciej i taniej oraz dodają pokrojoną w paski
i podduszoną czerwoną paprykę.