Składniki:

30 dkg masła roślinnego

1 szklanka cukru pudru, przesianego

2 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka startej skórki cytryny

1/4 szklanki dżemu malinowego ( lub innego wedle gustu)

cukier puder

Przygotowanie:

Masło utrzeć mikserem.Stopniowo dodawać przesiany cukier puder do uzyskania puszystej masy.

W drugiej misce połączyć mąkę, orzechy, sól, goździki, cynamon i otartą skórkę z cytryny. Zawartość tej miski stopniowo dodawać do utartego z cukrem masła.

Całość dobrze zagnieść a następnie podzielić na dwie równe części, przykryć i na godzinę odstawić.

Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyciąć gwiazdki specjalną  w tym kształcie foremką.

Następnie wyciąć w połowie ilości lub w 1/3  środek mniejszą foremką o tym samym kształcie.

Wszystkie gwiazdki umieścić na wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec w temperaturze ok 160° C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu  rozprowadzić dżem na tych gwiazkach bez wyciętego środka i połączyć

z gwiazdkami z wyciętym środkiem. Po złożeniu obsypać cukrem pudrem. Środki czyli najmniejsze gwiazdki również oprószyć pudrem.

 

FOCHCO01

Print Friendly, PDF & Email