Świąteczne ciasteczka
Składniki:
30 dkg masła roślinnego
1 szklanka cukru pudru, przesianego
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1/4 szklanki dżemu malinowego ( lub innego wedle gustu)
cukier puder
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem.Stopniowo dodawać przesiany cukier puder do uzyskania puszystej masy.
W drugiej misce połączyć mąkę, orzechy, sól, goździki, cynamon i otartą skórkę z cytryny. Zawartość tej miski stopniowo dodawać do utartego z cukrem masła.
Całość dobrze zagnieść a następnie podzielić na dwie równe części, przykryć i na godzinę odstawić.
Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyciąć gwiazdki specjalną w tym kształcie foremką.
Następnie wyciąć w połowie ilości lub w 1/3 środek mniejszą foremką o tym samym kształcie.
Wszystkie gwiazdki umieścić na wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temperaturze ok 160° C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu rozprowadzić dżem na tych gwiazkach bez wyciętego środka i połączyć
z gwiazdkami z wyciętym środkiem. Po złożeniu obsypać cukrem pudrem. Środki czyli najmniejsze gwiazdki również oprószyć pudrem.