Składniki:

– 2-3 piersi z kurczaka lub 2 piersi i 1 udo

– 3 łyżki curry w proszku

– 1 szczypta pieprzu cayenne

– 1-2 bakłażany

– 3 ząbki czosnku

– świeża kolendra lub pietruszka

– 1 cebula

– 1 puszka krojonych pomidorów

– 1 puszka mleka kokosowego

– 1 jabłko

– imbir w proszku

– 1/2 mango

– olej

– ryż

– sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Kroimy kurczaka na mniejsze porcje i polewamy 2 łyżkami oleju, oraz dodajemy 3 łyżki curry i szczyptę pieprzu cayenne. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

Teraz zajmiemy się bakłażanami, które dokładnie myjemy, usuwamy wszelkie nasiona i kroimy w grubą kostkę. Następnie lekko je solimy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, oraz kolendrę lub pietruszkę i całość jeszcze przez chwilę smażymy często mieszając.

Następnie zamarynowane kawałki kurczaka przekładamy do garnka lub patelni, podlewamy dwiema łyżkami oleju i obsmażamy z każdej strony około 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną cebulę i łyżeczkę sproszkowanego imbiru. Całość smażymy 5 minut pamiętając, by często mieszać i nie doprowadzić do przypalenia kurczaka. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki razem z zalewą i dobrze wstrząśnięte i wymieszane mleko kokosowe. Wszystko ponownie bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy usmażone wcześniej bakłażany i jeszcze raz dokładnie mieszamy całą zawartość. Na koniec ścieramy jabłko na tarce, a mango kroimy w drobniejszą kostkę i dodajemy do całości. Zwiększamy nieco ogień, ponownie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i jeśli ktoś lubi to także pieprzem cayenne. Przyrządzonego w ten sposób kurczaka gotujemy jeszcze na średnim ogniu przez kilka minut i podajemy na gorąco z ryżem.

curry z kurczaka

Print Friendly, PDF & Email