Składniki:

50 dag wieprzowego karczku

5 łyżek oleju

słodka i ostra papryka w proszku

2 liście laurowe

curry

15 dag cebuli

50 dag pieczarek

sól i pieprz

25 dag papryki czerwonej

35 dag ziemniaków

30 dag kalafiora

15 dag kiszonych ogórków

3 łyżki mąki pszennej

majeranek

przyprawa Maggi ( w płynie)

natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Najpierw karczek wieprzowy musimy bardzo dokładnie opłukać i wysuszyć. Następnie kroimy go w niewielką kostkę i wrzucamy do miski. Do środka dodajemy ostrą i słodką paprykę w proszku, szczyptę curry i całość polewamy trzema łyżkami oleju. Teraz wystarczy to wszystko dokładnie wymieszać i na dwie godziny włożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy dwa listki laurowe, wlewamy pół litra wody i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem około 40-45minut.

W międzyczasie, kiedy wywar jest na gazie zajmujemy się warzywami. Obieramy cebulę z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej dwie łyżki oleju po czym smażymy cebulę, aż do zeszklenia. Następnie pieczarki dokładnie opłukujemy wodą i kroimy w plasterki. Przekładamy je do zeszklonej cebuli, dodajemy sól i pieprz do smaku, a całość dokładnie mieszamy i smażymy.

Teraz kolej na paprykę. Opłukujemy ją w wodzie, przekrajamy na pół i oczyszczamy ze wszystkich nasion, które znajdują się w środku, a następnie kroimy w cienkie paski. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki, które wrzuciliśmy chwilę wcześniej do smażenia razem z cebulą powinny wypuścić wodę, a kiedy wyparuje ona z dna patelni, dodajemy pokrojoną przed chwilą paprykę i ziemniaki, po czym wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy. Po podsmażeniu warzyw całą zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i karczkiem wieprzowym, dolewamy około jednego litra wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

W tym czasie bierzemy kalafiora, dokładnie go opłukujemy i dzielimy na małe różyczki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę i razem z kalafiorem dodajemy do gotującej się zupy. Do całości dolewamy jeszcze litr wody i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec pozostała nam już tylko zasmażka. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę pszenną i dolewamy wywaru z garnka. Mieszamy i całość wlewamy do gulaszu. Gotujemy wszystko jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec do smaku dodajemy jeszcze szczyptę majeranku i kilka kropel Maggi, oraz natkę pietruszki.

gulasz wieprzowy

Print Friendly, PDF & Email