Ciasta i deseryNowe przepisy

Pączki

Składniki:

1/2 kg mąki

6 dkg drożdży

3/4 szklanki mleka

8 dkg cukru

4 żółtka + 1 jajko całe

szczypta soli

6 dkg masła

łyżka spirytusu lub wódki

dżem lub powidła

tłuszcz do smażenia (np. olej lub smalec)

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z drożdży,  części mleka, cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce aż „urośnie”. Do miski przesiać mąkę. Żółtka i jajko utrzeć
z cukrem i dodać spirytus. Masę jajeczną połączyć z mąką, szczyptą soli, stopionym masłem i przygotowanym wcześniej rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić (powinno odchodzić od ręki i być matowe).
Przykryć miskę ściereczką i ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na połowę ilości krążków nałożyć trochę dżemu i przykryć je pozostałymi krążkami zlepiając dokładnie brzegi. Ułożyć na stolnicy posypanej mąką i pozostawić jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia.
W głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz (jak wrzucimy kawałek ciasta powinien zaraz wypłynąć) i stopniowo smażyć w nim nasze pączki, aż się zarumienią po obu stronach. Gotowe pączki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na koniec posypać cukrem pudrem.

364349

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress