Pączki
Składniki:
1/2 kg mąki
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
8 dkg cukru
4 żółtka + 1 jajko całe
szczypta soli
6 dkg masła
łyżka spirytusu lub wódki
dżem lub powidła
tłuszcz do smażenia (np. olej lub smalec)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z drożdży, części mleka, cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce aż „urośnie”. Do miski przesiać mąkę. Żółtka i jajko utrzeć
z cukrem i dodać spirytus. Masę jajeczną połączyć z mąką, szczyptą soli, stopionym masłem i przygotowanym wcześniej rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić (powinno odchodzić od ręki i być matowe).
Przykryć miskę ściereczką i ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na połowę ilości krążków nałożyć trochę dżemu i przykryć je pozostałymi krążkami zlepiając dokładnie brzegi. Ułożyć na stolnicy posypanej mąką i pozostawić jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia.
W głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz (jak wrzucimy kawałek ciasta powinien zaraz wypłynąć) i stopniowo smażyć w nim nasze pączki, aż się zarumienią po obu stronach. Gotowe pączki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na koniec posypać cukrem pudrem.