Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki gęstej śmietany 18%
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
olej, smalec lub planta do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę,
sól i spirytus a następnie zagnieść ciasto, tak twarde jak na pierogi. Uformować z ciasta kulę i uderzać w nią wałkiem przez ok 10 minut, składając kilkukrotnie w międzyczasie ciasto na pół. W cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Następnie odstawić ciasto na 1,5 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto należy cienko rozwałkować i pokroić w paski (np. 10-12 cm długości i 2-3 cm szerokości).
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku i jeden koniec paska przewlec przez ten otwór. Faworki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładać na bibułę lub papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.