Fettuccine z kurczakiem i brokułami
Składniki:
35 dkg brokułowych różyczek, pokrojonych na kawałki
40 dkg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
20-25 dkg makaronu typu wstążki „fettuccine”
3/4 do 1 szklanki gęstej śmietany 36%
Ok 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Brokuły gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową do miski, a do tej samej wody wrzucić pierś z kurczaka, postąpić tak jak z brokułami. W tej samej wodzie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Pozostawić 1/2 szklanki wody, w której gotowały się brokuły, kurczak i makaron, a następnie połączyć ją ze śmietaną
i parmezanem. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku i połączyć wszystkie składniki. Parmezan można zastąpić serem pleśniowym.