Golonka po bawarskuGolonka po bawarsku to  dla niejednego zajadacza nie lada gratka.  Zwłaszcza jak golonka jest dobrze przygotowana.

Dzisiaj będziemy ją gotować i piec w piwie! Ten smak jest nie do opisania! Spróbujcie sami!

Składniki na dwie golonki:
– dwie golonki
– jeden por
– jedna cebula
– jedna marchew
– 2x 0,5L piwa
– pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

W naszym przypadku są to surowe golonki bez kości (w siateczkach). Golonki myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą.

Wrzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz mocno solimy (2 łyżki stołowe). Opcjonalnie można dodać kostkę rosołową dla smaku. Golonki gotujemy ok 1.5h uzupełniając wodę w garnku.

W międzyczasie kroimy nasze warzywa w piórka. Po obgotowaniu golonek przenosimy je do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy warzywami dookoła. Solimy ponownie, pieprzymy dla smaku i całość zalewamy całym piwem.

Wstawiamy do piekarnika na 180 C*. Zakrywamy naczynie.

Po 45 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 45 minut odwracając golonki co 10-15 minut.

Można podawać z gotowaną kapustą. Drugie piwo otwieramy i degustujemy.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email