składniki:

8 jajek

1/3 szklanki zmielonej szynki

1/2 zmielonej cebuli dymki

1 łyżka zmielonej pietruszki

1 łyżka niskotłuszczowego majonezu

1 łyżeczka musztardy

1/4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 kromki białego chleba (bez skórki,rozdrobnić na małe kawałeczki robotem kuchennym)

świeże liście tymianku (opcjonalnie do ozdoby)

olej w sprayu

 

Wykonanie:

Jajka umieścić w dużym rondlu, przykryć wodą 2 cm powyżej jaj i zagotować. Zdjąć z ognia,przykryć i odstawić na 12 minut. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Obrać jaja ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka(4 odrzucić). Do żółtek dodać szynkę,cebulę,pietruszkę,majonez,musztardę
oraz pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać. Masę nakładać łyżeczką do wydrążonych białek. Każde jajko wypełnione farszem posypać rozdrobnionym chlebem i spryskać olejem(można też polać roztopionym masłem). Rozgrzać piekarnik (grill), ułożyć jajka na blasze i zapiec. Przed podaniem ozdobić świeżymi  listkami tymianku.

jajka faszerowane

 

 

Print Friendly, PDF & Email