składniki:
8 jajek
1/3 szklanki zmielonej szynki
1/2 zmielonej cebuli dymki
1 łyżka zmielonej pietruszki
1 łyżka niskotłuszczowego majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 kromki białego chleba (bez skórki,rozdrobnić na małe kawałeczki robotem kuchennym)
świeże liście tymianku (opcjonalnie do ozdoby)
olej w sprayu
Wykonanie:
Jajka umieścić w dużym rondlu, przykryć wodą 2 cm powyżej jaj i zagotować. Zdjąć z ognia,przykryć i odstawić na 12 minut. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Obrać jaja ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka(4 odrzucić). Do żółtek dodać szynkę,cebulę,pietruszkę,majonez,musztardę
oraz pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać. Masę nakładać łyżeczką do wydrążonych białek. Każde jajko wypełnione farszem posypać rozdrobnionym chlebem i spryskać olejem(można też polać roztopionym masłem). Rozgrzać piekarnik (grill), ułożyć jajka na blasze i zapiec. Przed podaniem ozdobić świeżymi listkami tymianku.