Składniki:

5 jajek
400 g serka mascarpone
ok. 400 g podłużnych biszkoptów ( tak, aby wyłożyć 2 warstwy foremki)
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
ok. 100 ml likieru migdałowego
kakao

Wykonanie:

Żółtka ubić mikserem z 3-4 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Dodać serki mascarpone i najpierw wymieszać łyżką a potem mikserem.
Oddzielnie ubić 4 białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałą ilość cukru pudru. Do masy z serkami dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Kawę zaparzyć w filiżance gorącej wody, dodać likier i ostudzić.
Każdy biszkopt szybko maczać w kawie z likierem i układać 1 warstwę w foremce, na to wyłożyć połowę ilości kremu i całość posypać lekko kakao. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie i drugą warstwę kremu. Wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

1303p44-tiramisu-slice-m

Print Friendly, PDF & Email