Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
paczka Kasi lub masła roślinnego
1 ¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
bakalie ( rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, śliwki, orzechy włoskie )

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i margaryną ( lub masłem). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia a następnie spirytus. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą miksera.
Na koniec wsypać rozdrobnione bakalie obtoczone w mące i wymieszać łyżką.
Formę na keksa wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej naszą masę z bakaliami.
Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180°C.
Po wystygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Print Friendly, PDF & Email