Składniki:
4 duże jajka
8 średnich marchewek
1/3 szklanki świeżej posiekanej kolendry
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
sól, pieprz (inne przyprawy wedle uznania)
oliwa z oliwek
1 szklanka jogurtu
1 szklanka zieleniny (np. rukola, rzeżucha, kiełki rzodkiewki)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Jajka roztrzepać mikserem w dużej misce. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie zmieszać z jajkami. Dodać kolendrę i mąkę doprawiając wszystko solą i pieprzem do smaku (konsystencja będzie luźna).
Rozgrzać patelnię i smażyć na oliwie lub oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron. Usmażone placki przenieść na papierowe ręczniki w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z jogurtem doprawionym solą i pieprzem i zieleniną wymieszaną z sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Nie tylko dla wegetarian.
Mąkę z ciecierzycy można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością.