Dzisiaj gotujemy „tak zwaną” chińszczyznę. Co prawda do prawdziej chińszczyzny to temu daleko ale jednak smakuje.
Danie bardzo szybkie i nie dla wymagających.
Używam kupnej mieszanki warzyw do dań chińskich. Taka mieszanka zawiera m in.:  grzyby mun, pędy bambusa kiełki soji.
Sos robię z kupnego fixa do chińszczyzny.

wołowina po chińsku Składniki:

– Wieprzowina – szynka 0,5kg
– Mieszanka warzyw do dań chińskich
– Fix do dań chińskich
– Olej do smażenia
– 200 gram ryżu
– Kostka rosołowa
– Pieprz i sól

 

 

Wykonanie: 30 min

Szynkę kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja tylko pieprzę podczas smażenia. Nie solę ponieważ mięso się zrobi gumowate. Po 5 minutach dolewam wodę i duszę pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasiem wrzucam warzywa. Fix rozpuszczam w szklance wody i wlewam. Gotuję wszytko razem 10 minut.

W międzyczasie gotuję ryż. Do wody wrzucam kostkę rosołową i wsypuję ryż. Ryż ma lepszy smak gdy nasiąknie bulionem.

Ta wersja jest naprawdę dla leniwych i dla tych co nie chcą wydać krocie na poszczególne składniki.
Smacznego.

Wołowina po chińsku

Print Friendly, PDF & Email