Składniki :

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

1 szklanka drobno posiekanej cebuli

1/2 szklanki drobno posiekanej marchewki

1 łyżeczka suszonego oregano

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 szklanka keczupu,

70 dkg mielonej wołowiny

1 szklanka drobno pokruszonych krakersów (ok 20 sztuk)

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 duże jajka

masło lub inny tłuszcz ( do wysmarowania foremek )

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Rozgrzać oliwę w dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, suszone oregano oraz czosnek i smażyć przez ok 2 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Połączyć mieszankę cebuli, pół szklanki keczupu i pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) w dużej misce i dobrze wymieszać.

Do każdej wysmarowanej tłuszczem foremki na muffiny nakładać łyżkę mięsnej masy, a na wierzch 2 łyżeczki ketchupu. Piec w temperaturze 180 ° C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

mięsne muffiny

Print Friendly, PDF & Email