Składniki :
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1/2 szklanki drobno posiekanej marchewki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szklanka keczupu,
70 dkg mielonej wołowiny
1 szklanka drobno pokruszonych krakersów (ok 20 sztuk)
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 duże jajka
masło lub inny tłuszcz ( do wysmarowania foremek )
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Rozgrzać oliwę w dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, suszone oregano oraz czosnek i smażyć przez ok 2 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Połączyć mieszankę cebuli, pół szklanki keczupu i pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) w dużej misce i dobrze wymieszać.
Do każdej wysmarowanej tłuszczem foremki na muffiny nakładać łyżkę mięsnej masy, a na wierzch 2 łyżeczki ketchupu. Piec w temperaturze 180 ° C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.