Rafaello
Składniki:
Ciasto
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dkg masła
25-30 dkg wiórków kokosowych
kieliszek spirytusu
Do nasączenia ciasta:
1 szklanka wody
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
CIASTO
Ubić pianę z białek z cukrem. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Wylać przygotowane ciasto i piec ok 35- 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
KREM
Do miski wlać pół szklanki mleka i dodać trzy żółtka. Całość zmiksować. Dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną małymi porcjami ciągle ubijając mikserem.
W garnku zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, a następnie dodać ubitą wcześniej masę i gotować aż zgęstnieje (często mieszamy). Powstały budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło miksujemy dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Dodać wiórki i małymi porcjami spirytus.
Ciasto po wystudzeniu przekroić na cztery części. Każdą część nasączyć. Przekładać kremem. Wierzch i boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć z lodówki pół godziny przed podaniem.
Rada: Zamiast piec biszkopt możemy kupić herbatniki typu Leibnitz. Wówczas układamy warstwę herbatników, nakładamy na nią krem i powtarzamy czynności, aż powstanie kilka warstw.