Ciasta i deseryNowe przepisy

Rafaello

Składniki:

Ciasto

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

2,5 szklanki mleka

3 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

30 dkg masła

25-30 dkg wiórków kokosowych

kieliszek spirytusu

Do nasączenia ciasta:

1 szklanka wody

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

CIASTO

Ubić pianę z białek z cukrem. Dodać żółtka a następnie przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Wylać przygotowane ciasto i piec ok 35- 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

KREM

Do miski wlać pół szklanki mleka i dodać trzy żółtka. Całość zmiksować. Dodawać  mąkę ziemniaczaną i pszenną małymi porcjami ciągle ubijając mikserem.

W garnku zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, a następnie dodać ubitą wcześniej masę i gotować aż zgęstnieje (często mieszamy). Powstały budyń odstawić do wystygnięcia.

Masło miksujemy dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Dodać wiórki i małymi porcjami spirytus.

Ciasto po wystudzeniu przekroić na cztery części. Każdą część nasączyć. Przekładać kremem. Wierzch i boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.  Wyjąć z lodówki pół godziny przed podaniem.

Rada: Zamiast piec biszkopt możemy kupić herbatniki typu Leibnitz. Wówczas układamy warstwę herbatników, nakładamy na nią krem i powtarzamy czynności, aż powstanie kilka warstw.

 

coconut-cake-su-653571-x

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress