Polenta z grzybami
Składniki:
4,5 szklanki wody
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki suszonej szałwii
7 łyżek startego parmezanu
2 łyżki masła
1,5 kg pieczarek lub innych grzybów, pokroić na cienkie plastry
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
17 dkg sera fontina, zetrzeć na tarce ( ok 1,5 szklanki)
Wykonanie:
W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Wsyp powoli mąkę kukurydzianą cały czas mieszając. Dodaj 1 łyżkę oliwy i 1/4 łyżeczki szałwii. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj z 3 łyżkami parmezanu.
Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu umieść pokrojone w paski grzyby. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki szałwii i 1/4 łyżeczki pieprzu. Smaż często mieszając, aż grzyby nabiorą złotego koloru, około 5 minut.
Wlej połowę masy kukurydzianej do naczynia do pieczenia i rozprowadź rówomiernie na dnie. Następnie układaj warstwami: połowę grzybów, połowę ilości startego sera Fontina, 2 łyżki parmzanu. To samo zrób z pozostałą ilością masy kukurydzianej, grzybami, serem Fontina i 2 łyżkami parmezanu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż z sera zaczną się robić pęcherzyki, około 15 minut.