dania wegetariańskieNowe przepisyObiad

Polenta z grzybami

Składniki:        

4,5 szklanki wody

1 1/2 łyżeczki soli

1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

3 łyżki oliwy z oliwek

3/4 łyżeczki suszonej szałwii

7 łyżek startego parmezanu

2 łyżki masła

1,5 kg pieczarek lub innych grzybów, pokroić na cienkie plastry

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

17 dkg sera fontina, zetrzeć na tarce ( ok 1,5 szklanki)

Wykonanie:

W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Wsyp powoli mąkę kukurydzianą cały czas mieszając. Dodaj 1 łyżkę oliwy i 1/4 łyżeczki szałwii. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj z 3 łyżkami parmezanu.

Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu umieść pokrojone w paski grzyby. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki szałwii i 1/4 łyżeczki pieprzu. Smaż często mieszając, aż grzyby nabiorą złotego koloru, około 5 minut.

Wlej połowę masy kukurydzianej do naczynia do pieczenia i rozprowadź rówomiernie na dnie. Następnie układaj warstwami: połowę grzybów, połowę ilości startego sera Fontina, 2 łyżki parmzanu. To samo zrób z pozostałą ilością masy kukurydzianej, grzybami, serem Fontina i 2 łyżkami parmezanu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż z sera zaczną się robić pęcherzyki, około 15 minut.

Baked Polenta with Mushrooms

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress