mini tarty z grzybami
Składniki:
20 dkg świeżych grzybów ( lub mrożonych)
30 dkg pieczarek
3 łyżki masła roślinnego + 6 łyżek masła schłodzonego w lodówce
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku , obrane i przeciśnięte przez praskę do czosnku
natka pietruszki ( ok 2 łyżek)
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 szklanka mąki
1 duże jajko (roztrzepane)
Przygotowanie:
Grzyby mrożone rozmrozić, świeże oczyścić, opłukać, poszatkować. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni stopić 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać grzyby, pieczarki doprawić solą i pieprzem do smaku. Mieszać często, aż odparuje woda a grzyby się zarumienią (ok 15 minut). Następnie grzyby przełożyć do miski a na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła zeszklić cebulę, jak się lekko zarumieni dodać zmielony czosnek i mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie połączyć cebulę z grzybami i dodać drobno posiekanej natki pietruszki.
Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, pół łyżeczki soli i 6 łyżek schłodzonego masła wymieszać. Dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać do połączenia składników. Zagnieść ręką. Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze łączyć dodać 1 lub 2 łyżki wody. Uformować kulę, następnie lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok 190°C. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm i wyciąć szklanką kółka. Połowę ilości wyciętych krążków posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i nałożyć łyżeczką na ich środek kulkę farszu. Przykryć krążkiem bez jajka i i zagnieść wkoło widelcem tak, aby farsz się nie wydostał. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut. Jak zaczną się rumienić posmarować je na wierzchu resztą jajka i piec jeszcze ok 5 minut aż uzyskamy głęboki złoty kolor.
Najlepiej podawać na ciepło.