Tort Cherry
Składniki:
biszkopt:
1 szlanka mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
krem:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 masło roślinne
1 masło zwykłe ( bez oleju)
2-3 łyżki kakao
3 łyżki spirytusu
+
wiśnie drylowane ( gotowe,dostępne w marketach). Ze słoika z wiśniami odlewamy trochę soku i dolewamy spirytusu. Wstrząsamy tak, aby wymieszać i zostawiamy na noc.
czekolada deserowa
Wykonanie:
biszkopt
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao. Średniej wielkości tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze ok. 180°C.
krem:
Jajka z cukrem ubijamy na parze na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia. Masło zwykłe wkładamy do miski, dodajemy masło roślinne i miksujemy na jednolitą masę. Do masła dodajemy po trochu masę jajeczną i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy kakao i małymi porcjami spirytus. Wszystko dobrze mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Obie połówki nasączamy zaparzoną wcześniej szklanką słabej herbaty z dodatkiem alkoholu. Na pierwszą część ciasta wykładamy odsączone na sitku wiśnie, na to nakładamy warstwę kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie nakładamy warstwę kremu. Nie zapominamy również o posmarowaniu boków.
Wierzch ciasta obsypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy wedle uznania.