Składniki:

biszkopt:

1 szlanka mąki

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

krem:

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 masło roślinne

1 masło zwykłe ( bez oleju)

2-3 łyżki kakao

3 łyżki spirytusu

+

wiśnie drylowane ( gotowe,dostępne w marketach). Ze słoika z wiśniami odlewamy trochę soku i  dolewamy spirytusu. Wstrząsamy tak, aby wymieszać i zostawiamy na noc.

czekolada deserowa

Wykonanie:

biszkopt

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao.  Średniej wielkości tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Pieczemy ok 30 minut w temperaturze ok. 180°C.

krem:

Jajka z cukrem ubijamy na parze na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia. Masło zwykłe wkładamy do miski, dodajemy masło roślinne i miksujemy na jednolitą masę. Do masła dodajemy po trochu masę jajeczną i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy kakao i małymi porcjami spirytus. Wszystko dobrze mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na pół. Obie połówki nasączamy zaparzoną wcześniej szklanką słabej herbaty z dodatkiem alkoholu. Na pierwszą część ciasta wykładamy odsączone na sitku wiśnie, na to nakładamy warstwę kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie nakładamy warstwę kremu. Nie zapominamy również o posmarowaniu boków.

Wierzch ciasta obsypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy wedle uznania.

tort cherry

Print Friendly, PDF & Email