KolacjaNowe przepisyŚniadanie

Razowe bułeczki prowansalskie

Składniki:

– 25 g drożdży

– 300 g mąki

– 200 g mąki razowej

– 1 i 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, oregano, estragonu i tymianku

– 300 g ciepłej wody

– 3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłej

 

Sposób przygotowania:

Na początek zajmujemy się drożdżami. Kruszymy je, wsypujemy do miski i dodajemy 1 łyżeczkę białej pszennej mąki i łyżeczkę cukru. Następnie dolewamy pół szklanki ciepłej wody  i dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut i czekamy, aż drożdże się spienią. Mąkę razową i zwykłą przesiewamy do większej miski i dodajemy pozostałe na sitku otręby. Do mąki dodajemy sól, zioła i brązowy cukier i wszystko razem mieszamy, a na koniec dodajemy jeszcze przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży i resztę ciepłej wody, która nam pozostała. Całość ponownie dokładnie mieszamy i dolewamy oliwę z oliwek. Powstałe ciasto miksujemy lub energicznie mieszamy przez około 10 minut, a następnie przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy na godzinę, aż ciasto urośnie. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć je ugniatać. Nie należy jednak tego robić zbyt długo. Następnie prószymy dłonie mąką, by ciasto się nie przyklejało i odrywamy po kawałku, formując z oderwanych fragmentów kulki o wielkości włoskich orzechów. Może się zdarzyć, że ciasto wyjdzie nam za rzadkie, wówczas wystarczy dosypać trochę więcej mąki, aby zagęścić nieco masę. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze do pieczenia z zachowaniem odstępów, aby bułeczki nie posklejały się. Oczywiście pamiętać należy o wyłożeniu dna blachy papierem do pieczenia, by bułki nie przywarły podczas pieczenia do podłoża.

Ułożone na blasze bułeczki przed pieczeniem smarujemy jeszcze oliwą, posypujemy ziołami i np. płatkami owsianymi i czekamy aż wyrosną. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i kiedy bułeczki są już wyraźnie większe wkładamy blachę do piekarnika i całość pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do około 230 stopni i dopiekamy bułeczki, aż wyraźnie się zrumienią.

razowe bułeczki prowansalskie

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress