Składniki:

1,4 kg brokuł, pokroić na małe różyczki, łodygi obrać i pokroić na 0,6 cm grubości kawałki

3 łyżki oliwy z oliwek

2 pory, przekrojone wzdłuż na połowę i w poprzek na cienkie plasterki

sól

1/4 szklanki mąki

3 szklanki mleka

17 dkg ostrego białego sera cheddar, rozdrobnić

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

świeżo zmielony pieprz

1/2 szklanki grubo kruszonych słonych krakersów

1/2 szklanki płatków migdałowych

4 łyżki masła, roztopionego

Wykonanie:

Zagotować w garnku wodę i wrzucić pokrojone brokuły. Gotować do momentu kiedy będą al dente. Następnie odcedzić na durszlaku.

W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojone  pory i hojną szczyptę soli. Gotować aż zmiękną, około 10 minut. Dodać mąkę i ubijać trzepaczką, do czasu, gdy zacznie gęstnieć i się zagotuje, około 2 minut. Dodać mleko i gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje , około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać cheddar i cayenne. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać trzepaczką.

Do dużego (ok 5 cm głębokiego) żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu serowego. Ułożyć odsączone brokuły. W małej misce wymieszać krakersy z płatkami migdałów i roztopionym masłem i posypać brokuły. Na wierzch wylać pozostałą część sosu serowego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż wierzch się zarumieni na złoty kolor, ok 15 minut.

201109-r-broccoli-cheese-leaks-almonds

Print Friendly, PDF & Email