Zapiekanka brokułowo-serowa
Składniki:
1,4 kg brokuł, pokroić na małe różyczki, łodygi obrać i pokroić na 0,6 cm grubości kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pory, przekrojone wzdłuż na połowę i w poprzek na cienkie plasterki
sól
1/4 szklanki mąki
3 szklanki mleka
17 dkg ostrego białego sera cheddar, rozdrobnić
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki grubo kruszonych słonych krakersów
1/2 szklanki płatków migdałowych
4 łyżki masła, roztopionego
Wykonanie:
Zagotować w garnku wodę i wrzucić pokrojone brokuły. Gotować do momentu kiedy będą al dente. Następnie odcedzić na durszlaku.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojone pory i hojną szczyptę soli. Gotować aż zmiękną, około 10 minut. Dodać mąkę i ubijać trzepaczką, do czasu, gdy zacznie gęstnieć i się zagotuje, około 2 minut. Dodać mleko i gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje , około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać cheddar i cayenne. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać trzepaczką.
Do dużego (ok 5 cm głębokiego) żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu serowego. Ułożyć odsączone brokuły. W małej misce wymieszać krakersy z płatkami migdałów i roztopionym masłem i posypać brokuły. Na wierzch wylać pozostałą część sosu serowego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż wierzch się zarumieni na złoty kolor, ok 15 minut.